Een geschil met de belastingdienst? Maak het probleem niet groter

Een probleem met de belastingdienst kan iedereen overkomen. Zowel voor particulieren als voor ondernemers. Je het aangifte gedaan en naar eigen zeggen alles helemaal correct ingevuld. Maar dan krijg je een bericht van de belastingdienst dat er iets niet klopt, of het bedrag dat je af moet dragen komt niet overeen met waar jij vanuit gaat over wat het moet zijn. Het blijven toch de euro’s waar jij zelf hard voor hebt gewerkt en daarom wil je zeker weten dat alles klopt. Toch is het een lastige zaak wanneer je een geschil hebt met de belastingdienst. Hieronder daarom een aantal zaken om het op de juiste manier aan te pakken.

Controleer alles zelf en/of met je boekhouder

Wanneer er iets niet lijkt te kloppen dan is het belangrijk om het eerst helemaal goed te checken om er zeker van te zijn of iets wel of niet klopt. Doe dit samen met je boekhouder, zodat je er helemaal zeker van bent. Wanneer je geen boekhouder hebt dan kun je natuurlijk ook iemand vragen om je tijdelijk te helpen. Misschien kom je erachter dat je toch zelf een fout hebt gemaakt of je hebt misschien een idee van waar het fout kan zijn gegaan bij de belastingdienst.

Zelf veranderingen doorvoeren

Afhankelijk van in welk stadium van de aangifte je bent kun je toch nog zelf veranderingen doorvoeren of aanpassingen maken. Wil dat niet, maar wil je toch iets veranderen? Neem dan simpelweg even contact op met de belastingdienst om de mogelijkheden te bespreken. Het kan echter ook zijn dat jij en je boekhouder er zeker van zijn dat jullie niet verkeerd zitten. In dat geval is het belangrijk om verdere actie te ondernemen.

Laat de dagelijkse bezigheden er niet van afleiden

Belangrijk is dat alle dagelijkse bezigheden er niet onder gaan leiden en dat alles gewoon normaal door kan gaan. Probeer alles stap voor stap te kijken en probeer er de juiste hulp bij te halen. Hoewel sommige mensen er logischerwijs flinke zorgen aan over kunnen houden wanneer het om grote bedragen gaat, kan het probleem later toch nog worden verholpen wanneer het op de juiste manier wordt uitgezocht. 

Juridische hulp inschakelen

Juridische hulp wil je natuurlijk niet direct aan het begin inschakelen, maar wanneer je zeker weet dat jij correct zit en het toch moet worden afgehandeld, dan kan het interessant zijn om er toch een belastingrecht advocaat bij te halen. Een jurist kan zeer effectief helpen en weet sneller wanneer je goed of fout zit en welke handelingen daar het beste bij passen.