Maak de belastingaangifte zo gemakkelijk mogelijk

Bijna iedereen heeft een hekel aan het doen van de belastingaangiftes, ondanks dat de overheid het zo makkelijk mogelijk wil maken, is het toch nog erg ingewikkeld voor de meeste mensen. Daarom in dit artikel een aantal tips voor het doen van je belastingaangifte.

Een belastingaangifte is door de overheid bedacht om inzicht te krijgen in de persoonlijke bijdrage en situatie van een persoon. Kijken of je wel genoeg belasting hebt betaald of misschien zelfs te veel waardoor je nog een teruggaaf krijgt. Tegenwoordig is veel automatisch ingevuld, mits je gegevens bekend zijn bij de belastingdienst. Mocht je extra inkomsten hebben gehad en deze zijn niet ingevuld, dan doe je er verstandig aan om dit toch kenbaar te maken. Hiermee voorkom je dat je achteraf een flink bedrag aan belasting moet bijbetalen of zelfs een boete krijgt. Mocht je meer informatie willen over het doen van je belastingaangifte lees dan hier verder.

Belastingaangifte bestaat uit verschillende boxen

Wanneer je je belastingaangifte gaat invullen, zul je merken dat er verschillende boxen zijn waar inkomens in moeten worden verwerkt. Er zijn namelijk onderlinge verschillen tussen de boxen en ze worden ook anders belast. De meeste inkomens vallen in box 1. In box 3 horen je bezittingen zoals beleggingen, spaargeld en misschien zelfs een tweede huis. Ook wanneer je geld in het buiteland zit, telt dit allemaal mee. Nederland heeft namelijk veel afspraken met verschillende landen over de belastingverdragen. Hierdoor loop je de kans dat de Nederlandse belastingdienst er uiteindelijk toch achter komt als je geld in het buitenland hebt.

Aftrekken van je creditcard

Bij de belastingaangifte is het belangrijk dat je je bezittingen van je schulden aftrekt. Je totale vermogen is dus het verschil tussen je bezittingen en je schulden. Pas wel op wat je in box 3 plaats, want niet alle schulden horen daar thuis. Een hypotheek hoort bijvoorbeeld n box 1 thuis. Andere leningen zoals een studie schuld of creditcard horen wel thuis in box 3.