Zo vind je de ideale accountant

Tegenwoordig is het niet lastig om een accountant of boekhouder te vinden. Er zijn vele kantoren in Nederland die zowel particuliere als bedrijven of verenigingen helpen bij de financiële huishouding. Wanneer u op zoek bent naar een (nieuwe) accountant is het echter belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden. Wat deze aspecten zoal zijn? Dat leest u in dit nieuwe blog.

Stel de rolverdeling al op voorhand vast

Een belangrijk punt voordat u op zoek gaat naar een accountant: bepaal wat zijn of haar taken worden. Als er zaken in de boekhouding of financiële huishouding zijn die u zelf kunt of wilt uitvoeren, bespaart u daar natuurlijk geld mee. Onthoud: wat u boekhouder of accountant ook uitvoert. U bent altijd verantwoordelijk voor uw eigen financiën en administratie. Wanneer er dus fouten voorkomen in de boekhouding die u of de accountant over het hoofd heeft gezien, wordt alleen u aansprakelijk gesteld door de Belastingdienst.

Schrijf meerdere kantoren aan

Om tot een geschikte accountant in Amstelveen te vinden is het verstandig om meerdere accountantskantoren of boekhouders aan te schrijven. Zo heeft u in één overzicht de verschillende kosten voor u. Ook kunt u op die manier een schifting maken en op basis van expertises, diensten of kosten een keuze maken. Let er echter wel op dat het opmaken van een offerte vaak geld kost. Ook consulten of adviezen kunnen geld kosten, bespreek dit dus altijd goed van tevoren voordat u zomaar contact opneemt met een kantoor.

Gekeurd, gepokt en gemazeld

Hoewel de titel ‘accountant’ een beschermde titel is en men deze dan ook niet zomaar mag voeren, is het belangrijk dat u altijd even naar de opleidingen van een accountant kijkt. Ook de titel Register Accountant (een controlerende taak) of Accountant Administratieconsulent (voornamelijk administratief werk) zegt iets over de opleiding, ervaring en kennis die een accountant heeft. Wanneer u iets wilt weten over de betrouwbaarheid, kan het nooit eens kwaad om bij zakenpartners of kennissen te peilen door welk kantoor of instelling zij hun financiën laten beheren of controleren.

Advies dicht bij huis

Hoewel tegenwoordig de meeste boekhouding per computer verloopt, is het altijd prettig om een persoonlijk contact met uw accountant of boekhouder te hebben. Een goed gesprek waarbij u elkaar in de ogen kunt kijken is doorgaans efficiënter dan een hele mailwisseling per computer. Hiervoor is het belangrijk dat de accountant redelijk dichtbij uw woning of kantoor is. Zo hoeft u niet lang te reizen voor een gesprek of ander soort afspraak. Volgens de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) waren er in 2018 enkele duizenden accountants in Nederland actief. Dat betekent dat u altijd wel een professional bij u in de buurt of regio vindt: of dat nu een belastingadviseur in Noord-Holland is of dat u het nu om een accountant in Noord-Brabant of Groningen gaat.